Mijn eerste blog – Waarom help ik daklozen?

Het was de zomer van 2021 – corona periode. Veel barretjes en leuke plekken om naar toe te gaan waren nog gesloten. Naast mijn fulltime baan bij Quooker deed ik niet veel. Mijn grootste hobby was Netflixen. Na tal van series gekeken te hebben, begon ik mij te vervelen. Ik wilde iets nuttigs gaan doen.

Social media heeft altijd al veel aandacht van mij gekregen. Dat begon voor mij allemaal in de tijd van MSN en Hyves. Nu geniet ik nog altijd van de feed op Instagram en TikTok. Via filmpjes die ik zag van mensen in Amerika die daklozen hielpen werd ik geïnspireerd. Ik wilde ook graag mensen helpen, maar wie?

Doklozen zijn er niet veel in nederland – dacht ik. Tot ik me hierin ging verdiepen. In 2021 waren er zelfs meer dan 32.000 daklozen! Dat had ik niet verwacht. En dan gaat het enkel om niet geregistreerde daklozen. Het algemene beeld van daklozen in Nederland, is dat het vast drugsgebruikers zouden zijn. In tegendeel! Tuurlijk zijn er ook veel verslaafden op straat, maar lang niet iedereen is zo.

Ik begon mensen aan te spreken op straat en vroeg ze of ik iets voor hun kon betekenen, met bijvoorbeeld wat te eten of drinken. Zat mensen deelden hun verhaal met mij. Ze waren dankbaar met een praatje. Die verhaalen waren zeer aangrijpend. Die wilde ik delen met anderen. Niet elke dakloze wilde gefilmt worden. Eerlijk gezegd de meeste niet en dat is begrijpelijk. Degene die hun verhaal wel wilde doen op video, plaatste ik na goedkeur op mijn nieuwe kanaal op Tiktok: “Help.Waar.Kan”.

Door het delen van deze verhalen, hoop ik meer awareness te kunnen creeëren over de armoede in Nederland en tevens ook het stigma te veranderen over daklozen. In eerste instantie betaalde ik alles zelf. Nadat kijkers onder de video’s reageerde met de vraag of zij konden doneren, ben ik een GoFunfMe gestart. Met behulp van deze donaties doe ik mijn uiterste best om zo veel mogelijk mensen te helpen.

3 reacties

 1. Yvonne Dekker op 28 januari 2023 om 18:17

  Ik werd heel emotioneel van het kijken naar je Tik Tok filmpjes over Theo.
  En ik vind dat je goed werk heb verricht met het helpen van Theo zijn leven weer op de rit te krijgen.
  Ga zo door.
  En ik ben blij dat er nog goeie mensen op de wereld zijn.
  Die hun medemens helpen.
  Die het moeilijke hebben in hun leven.

 2. Damy op 28 januari 2023 om 21:37

  Ook Ik werd erg emotioneel van jouw videos. En hulp en steun die je aanbood aan daklozen. Vindt dat je het echt super hebt gedaan, en hoop dat je oprecht ook zowel Met Theo als andere de doelen groter maakt.

 3. Miet op 1 februari 2023 om 08:33

  Hey ik ben miet en ik kom uit België,
  Ik kijk ook altijd naar je videos omdat ik het zo ontroerend vind hoe jij andere helpt en vooral die lieve Theo dat verhaal heeft mij zo hard geraakt. Ik vind het ook vooral moedig dat je zo maar op een dakloze durft aftestappen, want er zijn ook dakloze die heel agressief of heel naar kunnen zijn. Ik zeg niet dat ze allemaal zo zijn he. Ik help ook mens die het financieel niet breed hebben. Ik werk namelijk in een winkel waar mensen terecht kunnen die het moeilijk hebben om rond te komen. Die hebben dan een speciale kaart waardoor ze alle spullen aan de helft van de prijs kunnen kopen en het mooiste van dit alles is dat ook mensen die het wel breet hebben zeg maar ook gewoon kunnen komen kopen maar dan wel aan de volle prijs. En mens die het minder hebben samen zien winkelen met mensen die het breet hebben is zo mooi om te zien. Er zijn zelfs mensen die het minder hebben bevriend geworden met mensen die het breet hebben en dat is zo mooi om te zien.

Laat een reactie achter